Ga naar de inhoud

Het tweede nummer van de zestiende jaargang van het kwartaalblad van de Milieu- en Heemkunde Vereniging Swalmen is verschenen. Naast het verenigingsnieuws (zoals de onlangs gehouden ledenvergadering), het jaarprogramma, foto’s en schenkingen staan er weer de nodige interessante artikelen in.
-Herm Geraedts schreef namens het bestuur een artikel over industrieterrein Zevenellen aan de overkant van de Maas bij Buggenum. Uitgebreid wordt stilgestaan bij de bedrijven die daar al gevestigd zijn of daar gaan komen en vooral waarom we ons daar zorgen over moeten maken.
-Gerry Nijssen-Severens doet verslag van de opschoondag in Swalmen op 18 maart j.l. Mooi dat die dag ook de Nepomukmedaille werd uitgereikt aan de groep die ‘Zjwame sjoon hèlt’.
-Uit de oude doos komt deze keer een klassenfoto uit 1970 waarop de meisjes van de zesde klas van zuster Alreda van de Heilig Hartschool poseren. Hun namen zijn bekend.
-Tijdens en na de Eerste Wereldoorlog kwamen verzwakte en ondervoede kinderen uit Duitsland, België, Oostenrijk en Hongarije naar Nederland om aan te sterken. Zo ook Mathilde Instenberg, die later met Handrie Suilen uit Swalmen trouwde. Els Janssen-van Avesaath interviewde hun dochter Trees Leppers-Suilen en stelde vragen als: “Werd Mathilde als Duitse met open armen ontvangen binnen de familie van haar man Handrie?”
-Joeri Ritzen werkt als afstudeerproject aan een korte film over de veranderingen in onder meer Swalmen aan de hand van oude verhalen en vertelt alvast iets over inhoud en manier van werken. ‘Modern Miense’gaat de film heten en de première zal in Swalmen plaatsvinden.
-Wie waren het voorbije carnavalsseizoen de hoogheden, wat doen we in Swalmen zoal voor de hier ondergebrachte Oekraïners, wie stopt er na vijftig jaar als rij-instructeur en in welk verzorgingstehuis is een expositie van schoolfoto’s te bekijken? Antwoorden op deze en meer vragen in de rubriek ‘Wat gebeurde in Swalmen in januari, februari en maart 2023’.
-In het archief van de MHVS kwamen Angelina Antić en Els Janssen-van Avesaath het dossier van de geitenfokvereniging tegen met gegevens van 1908 tot 1952. Lees alle wederwaardigheden in het artikel ‘De geit – de koe van de kleine man, de geitenboer’.

Nieuwsgierig naar bepaalde artikelen? Zorg dat u een exemplaar van het blad te pakken krijgt. Voor niet-leden is het te koop via redactie@mhvs.nl of in de boekhandel en tijdens de openstelling in de verenigingslokalen.