Ga naar de inhoud

Het tweede nummer van de zeventiende jaargang van het kwartaalblad van de Milieu- en Heemkunde Vereniging Swalmen is verschenen. Naast het verenigingsnieuws (zoals het jaarprogramma, foto’s en schenkingen) staan er weer de nodige interessante artikelen in.
-Herm Geraedts vertelt over de Hemelvaartsdagfietstocht die dit jaar naar Baarlo leidde en wat er onderweg zoal te zien en vermeldenswaard was.
-Ursula Molewijk leverde het tweede deel aan van haar kroniek van een honderdjarige loodgietersfamilie: Pómpe Coen en zijn nazaten. Uit de gesprekken die ze met deze laatsten voerde, komen weer sappige anekdotes te voorschijn. Zo mocht er van de toenmalige pastoor niet gefloten worden tijdens werkzaamheden binnen de kerk en moest ‘jongeheer Sjra’ maar gratis werken voor de gemeenschap van de kerk. En de synthetische broek onder de overall van Sef moest kapot gesneden worden omdat hij te dicht bij de haard was gaan zitten, waardoor de broekspijpen waren gekrompen en gesmolten door de hitte.
-Angelina Antić-Dijcks bezocht het Natuurwandelpad achter het zwembad en zocht naar informatie over de Zeggekorfslak, een van de beelden in het park. Het diertje is niet groter dan drie millimeter, maar zorgde er in 2001 wel voor dat de aanleg van de A73 werd vertraagd.
-In Swalmen gebeurde weer het een en ander: nieuwe carnavalshoogheden en jubileumfeesten, het Repaircafé Zjwame opende, opschoonwerkzaamheden en veel Swalmenaren die beter Zjwaams wilden leren schrijven.
-Annelies Hermans hield een interview met oud-Swalmenaar Jo Nijskens (1956 Asselt), waarin hij uitgebreid vertelt hoe hij in Californië terecht is gekomen via een uitwisselingsprogramma, daar de liefde vond en samen met haar verschillende bedrijven kocht, amandelboomgaarden aanlegde en later ook walnoten.
-Thibaud de Guerre leverde de toespraak aan die hij tijdens een feestje hield voor zijn steun en toeverlaat Jos van de Winkel, die 47 jaar in dienst is geweest van Hillenraad en zijn bewoners.
-Leuk om te bewaren is een herinnering aan de godsdienstcursus voor achttienjarigen in 1956 met richtlijnen om hier en later gelukkig te zijn.
-Uit de oude doos komt deze keer een klassenfoto van de H. Hartschool uit 1961, afkomstig uit het archief van Thea Custers. Hun namen zijn op een paar na bekend.

Nieuwsgierig naar bepaalde artikelen? Zorg dat u een exemplaar van het blad te pakken krijgt. Voor niet-leden is het te koop via redactie@mhvs.nl of in de boekhandel en tijdens de openstelling in het verenigingslokaal Stationsstraat15.

Home » Biejeingezeumerd 2024-2 in huis

Biejeingezeumerd 2024-2 in huis