Ga naar de inhoud

In november 2022 heeft de gemeente Roermond een locatie aangewezen voor het verblijf van zo’n 60 Oekraïense burgers (mannen, vrouwen en kinderen) die gevlucht zijn voor de oorlog in hun land. Met Hotel Asselt is een overeenkomst afgesloten voor minimaal 1 jaar. Omdat deze mensen eerst moesten acclimatiseren heeft het bestuur van de Dorpsraad tussen Kerst en Nieuwjaar een bezoek gebracht aan Hotel Asselt, tenslotte zijn ze ondergebracht in onze voormalige gemeente.
De gemeente Roermond heeft de organisatie KL-IK ingeschakeld, die 24/7 aanwezig is in het hotel en die naast de beveiliging zorgt voor sociale en maatschappelijke aansluiting bij onze samenleving voor deze groep. Dit kan zijn het zoeken naar werk voor de volwassenen, onderwijs voor de kinderen en jongeren en activiteiten organiseren met – in ons geval – de Swalmer gemeenschap.
De Dorpsraad heeft de handschoen opgepakt en is in gesprek gegaan met KL-IK of we een gezamenlijke ‘klik’ konden vinden om het verblijf van onze gasten zo aangenaam mogelijk te maken. Na een kennismakingsgesprek, bedoeld om de begeleiders van KL-IK een beeld te geven van wat de Dorpsraad zoal doet in Asselt, Boukoul en Swalmen, en wat de rol van KL-IK is in het hotel, kwamen we vrij snel tot een aantal activiteiten die we zouden kunnen organiseren.

Er is een grote behoefte aan (dames)fietsen, de locatie ligt in het buitengebied en steeds te voet naar het centrum van Swalmen en Roermond is lastig. De Dorpsraad gaat in samenspraak met enkele vrijwilligers aan de slag om tweedehands (dames) fietsen in te zamelen, hierover volgt nog een publicatie en een oproep.

Daarnaast hebben wij, in samenwerking met Pastoor Crasborn, aangeboden om de mensen uit te nodigen voor een bezichtiging van de prachtige kerststal die in de Lambertuskerk elk jaar veel aandacht trekt en complimenten krijgt.

 

In de Oekraïne viert men op 6 en 7 januari Kerstmis, dus dat kwam goed uit, de kerststal stond er nog. Samen met het trajectteam van KL-IK en de medewerking van een Oekraïense tolk die Engels, Oekraïens en Russisch spreekt, hebben wij meer dan 30 mensen ontvangen in de kerk, waar men vol verbazing en bewondering heeft genoten van de prachtige kerststal. Pastoor en de voorzitter van de Dorpsraad hebben in het Engels hun verhaal gedaan, waarna de tolk de wetenswaardigheden overbracht in hun moedertaal. Peter Trepels, één van de kerststalbouwers was ook aanwezig en hem viel een groot applaus te beurt nadat de tolk had uitgelegd hoe de kerststal tot stand was gekomen. Als dank hebben de aanwezige Oekraïners enkele liederen gezongen waarbij menig traantje werd weggepinkt.
Omdat het een traditie is in de Oekraïens Orthodoxe kerk om een kaarsje op te steken en te bidden voor hun geliefden en natuurlijk voor vrede, werd het een sfeervolle en warme afsluiting van dit bezoek en stonden meer dan 30 kaarsjes te branden voor het altaar.
Pastoor heeft nog (als toegift) op het orgel gespeeld samen met een Oekraïense.

Aansluitend stond in de hal en in de Laeskamer van de Dorpsraad koffie, thee, frisdrank, wafels en snoep klaar voor onze gasten, iets dat zeer op prijs werd gesteld, gezien de vele ‘dankjewels’ van de aanwezigen (dit Nederlands woord hadden ze al geleerd).

Dit alles heeft zaterdag 7 januari jongstleden van 14.00 tot circa 16.30 uur plaatsgevonden en was een schot in de roos!
We kregen als Dorpsraad, samen met Pastoor Crasborn, een groot compliment van de begeleiders van KL-IK.
We hebben afgesproken dat we dit jaar (zeker als het straks lente en zomer is) overleggen wat we nog meer samen kunnen organiseren en hierbij zullen we de Swalmer inwoners zeker betrekken.

 

John van den Groenendal

Voorzitter Dorpsraad Swalmen

Home » Sfeerimpressie bezoek Oekraïners aan kerk en Dorpsraad

Sfeerimpressie bezoek Oekraïners aan kerk en Dorpsraad