Ga naar de inhoud
Home Evenementen Open Monumentendag gemeente Beesel

Datum

14 sep 2024

Tijd

10:00 - 17:00

Open Monumentendag gemeente Beesel

Gemeente Beesel laat de verbinding met geschiedenis tot leven komen tijdens de Open Monumentendag op 14 september 2024

Zaterdag 14 september 2024 is weer de landelijke VriendenLoterij Open Monumentendag. Veel monumenten zijn dan gratis toegankelijk voor publiek. Ook de gemeente Beesel doet dit jaar weer mee, in samenwerking met de Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal.

Het thema van dit jaar is: ‘Onderweg! Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen’. Denk hierbij aan alle vormen van verbinding; een route van A naar B, zoals de Maas of de Romeinse route aan de grens. Verbinding staat centraal bij handel en de verdediging van een gebied of linie, zoals de bunkers aan de Duitse grens met de bijbehorende tankgrachten. Maar ook de verbinding tussen mensen en verenigingen, de verbinding met religie en de verbinding met het landschap komen aan bod. Verbinding in de breedste zin van het woord.

Op zaterdag 14 september 2024 kunt u van 10:00 tot 17:00 uur de verbinding in de gemeente Beesel ervaren met een fietsroute. De fietsroute brengt u langs verschillende locatie waar gidsen u meenemen door de tijd.

Programma zaterdag 14 september 2024
De fietsroute start bij de Schutterij in Beesel op de Muizenhoekerweg 2. De Open Monumentendag 2024 wordt om 10:00 uur officieel geopend door wethouder Marcel Roelofs van de gemeente Beesel.
Tussen 10:00 en 17:00 uur kunt u de fietsroute op eigen gelegenheid doen. Bij de Schutterij ligt op de dag zelf een routekaart voor u klaar met de fietsroute. Op andere locaties in de gemeente zoals het Gemeentehuis, de bibliotheek en het VVV kunt u ook de routekaart verkrijgen. Iedereen is welkom!

1. De Schutterij (Muizenhoekerweg 2, Beesel)
De Gildekamer is de thuisbasis van schutterij-broederschap Sint Georgius & Sint Sebastianus. Zeer bekend is het folkloristische draaksteken dat waarschijnlijk vanaf de oprichting door het Sint Georgiusgilde wordt opgevoerd. Vanaf 1981 wordt dit spel georganiseerd door de Stichting Draaksteken. De verbinding met de Draak is in kerkdorp Beesel overal zichtbaar.

2a. De Sint Gertrudiskerk en 2b. het kerkhof Ouddorp
De huidige Sint Gertrudiskerk dateert van 1925-1930 en werd verbouwd en uitgebreid in neo-gotische stijl naar een ontwerp van de Roermondse architect Casper Franssen. Voorheen stond hier een neo-barokke waterstaatskerk uit 1842.

In Ouddorp, de oude kern van dorp Beesel, ligt een kerkhof met oude graven van dorp Beesel. Onder andere bevinden zich hier graven van adellijke families en een oorlogsgraf uit de Tweede Wereldoorlog. Ook liggen hier de 12e -eeuwse fundamenten van de oudste kerk van het dorp. Deze fundamenten zijn opgetrokken uit maaskeien en mergel. Ervaar hier en bij de Sint Gertrudiskerk de verbintenis met religie.

3. Het veerpont Beesel-Kessel
Sinds mensenheugenis wordt vanaf deze plek naar de overzijde van de Maas gevaren. De eerste vermelding stamt zelfs uit 1391. Hier wordt de verbinding van Beesel en Kessel en de relatie met de Maas door de geschiedenis heen toegelicht.

4. De Sint Lambertuskapel en kasteel De Keverberg
Op de plaats van de in 1898 gebouwde Sint Lambertuskapel in Leeuwen (Reuver) stond al in de 12e eeuw een kerkje. De funderingen ervan zijn bij een opgraving teruggevonden, evenals resten van Romeins bouwmateriaal. De kapel heeft een schitterend uitzicht op kasteel De Keverberg in Kessel aan de overkant van de Maas.

5a. De gewelfde kelder van boerderij De Zang en 5b. de tankgracht
In Leeuwen (Reuver) ligt de 450 jaar oude boerderij De Zang. U kunt de half ondergrondse gewelfde kelder bezichtigen. De huidige eigenaren vertellen u graag over de geschiedenis van de kelder. In deze geschiedenis speelden ook de voorouders van koning Willem-Alexander een rol.

Vanuit de boerderij vervolgt u de route naar de tankgracht. De tankgracht is in 1944 aangelegd door Russische en Oekraïense vrouwelijke dwangarbeiders. Deze verdedigingslinie is onderdeel van een groot netwerk waaronder ook de bunkers die u op een later moment in de route tegenkomt. Deze tankgracht loopt parallel aan de Maas over de gehele lengte van onze gemeente. Als herinnering aan deze verdedigingslinie heeft de Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal met betrokkenen een houten loopbrug en loopgraaf aangelegd om de nog zichtbare restanten te markeren.

6. Het Grescollege en Oppe Brik
De Greswarenfabriek is in 1901 gebouwd en is de enige overgebleven fabriek uit het toen bestaande netwerk aan keramische industrie. Generaties lang hebben vele Reuverse inwoners en gastarbeiders hier zwaar werk verricht. Een oud werknemer vertelt hierover. Verder wordt in het restaurant een film van de oude fabriek afgespeeld. De voormalige fabriek is gerenoveerd en nu is het een middelbare school, het Grescollege.

7. De grensovergang en de bunkers
Bij grensovergang De Witte Stein ligt de geschiedenis voor het oprapen. De routes die u hier kunt lopen en fietsen verbinden u met de geschiedenis van de prehistorie tot aan de Koude Oorlog. Op steenworpafstand liggen hier de grafheuvels bij Grietjens Gericht uit de prehistorie en een grenssteen en scheidssteen van de hertogdommen Gelre en Gülick. Ook liggen er bunkers uit de Tweede Wereldoorlog aan de Prinsendijk. De Prinsendijk is tevens een voormalige Romeinse weg. Het voormalige munitiedepot van de Koude Oorlog ligt voorbij De Witte Stein.

8. De Sint Willibrordushoeve
De Sint Willibrordushoeve is gebouwd in 1909 en is een van de best bewaard gebleven hoeves. De hoeve werd gebouwd in de Hollandse Hallenhuis stijl. De boerderij diende vanaf haar voltooiing in 1909 tot onderkomen van pionier Johannes Petrus de Wit uit Zijpe (Noord Holland). Hij pakte samen met bedrijfsboer Jacobus Lambertus Reijnders de ontginning van het Meerlebroek aan. Ze bleven er tot 1914.

Wilt u meer informatie over de Open Monumentendag in de gemeente Beesel? Ga dan naar de website: www.openmonumentendag.nl